Eficienta unui manager este corelata cu valoarea deciziilor sale, decizii luate de cele mai multe ori sub presiunea timpului si in contextul mai multor optiuni. Cum faci insa sa alegi cea mai buna varianta?
Unul din instrumentele cele mai eficiente in astfel de cazuri este matricea de decizii, avand utilitate dovedita in situatiile in care te confrunti cu mai multe variante “bune” si cand trebuie sa iei in considerare o multitudine da factori.
Scopul matricei de decizie este structurarea sau rezolvarea unei probleme prin:
- Identificarea si prioritizarea criteriilor de evaluare relevante
- Evaluarea si compararea diferitelor solutii identificate
- Selectarea celei mai bune solutii pe baza criteriilor identificate
Elemente componente:
- CRITERII relevante (stabileste o lista cu criteriile/factorii de care depinde luarea deciziei respective, ierarhizeaza si alege primele 4-5 pozitii). Formuleaza criteriile SMART.
- OPTIUNI sau variante/alternative de rezolvare a problemei
- SCORURI : atribuie fiecarui criteriu o anumita pondere (“greutate”) in decizia finala. Ponderea se poate exprima valoric – de la 0,1 la 1, sau procentual, de la 10% la 100%.
Cum se foloseste
- Stabileste-ti obiectivul final – ce vrei sa obtii, care este finalitatea deciziei (SMART). Din formularea obiectivului decurg ulterior criteriile de evaluare.
- Salveaza documentul de mai jos si printeaza un exemplar.
- Coloanele sunt factorii/criteriile de evaluare de care trebuie sa tii cont sau care realmente conteaza si sunt relevante. Randurile reprezinta variantele/solutiile pe care le-ai gasit.
- Completeaza prima coloana, cu variantele. Pentru fiecare varianta in parte, completeaza coloanele cu criteriile de evaluare, atribuindu-le note (recomandat de la 1 la 5 – 1 fiind nota pentru performanta cea mai slaba).
- Stabileste si completeaza ponderea criteriilor.
- Aduna scorurile pentru fiecare varianta in parte si vei obtine scorurile finale. Compara si – nu-i asa, acum e usor sa alegi – optiunea cu scorul cel mai mare este SOLUTIA castigatoare!
Exemplu
Este sfarsitul anului si s-a aprobat bugetul de materiale consumabile pentru anul urmator. Esti in etapa in care trebuie sa alegi un furnizor de hartie alba, format A4, 80g/m2. Dupa o investigare prealabila, ai gasit 3 furnizori: UTW SRL, Consuma SA, Panseluta SRL si Avantul SRL.
Criteriile care te intereseaza si conteaza in decizia finala sunt:
- costul per coala (maxim. 0.2RON) – pondere 40%
- termen de plata (minim 30 zile) – pondere 25%
- perioada de livrare (in 24 ore de la comanda) – pondere 20%
- calitatea produsului (hartie neteda, alba , care nu absoarbe cerneala) – pondere 15%
Acum nu-ti ramane de facut decat sa compari criteriile cu specificatia producatorului, completezi matricea si gata….