Cu totii dorim sa devenim mai buni in ceea ce facem si sa ne imbunatatim modul in care suntem priviti de catre ceilalti. Va propun pentru asta un instrument simplu si cativa pasi pentru vedea cum sa devenim mai buni.
Pentru inceput ar fi bine sa stim ce dorim sa ne imbunatatim si pentru asta ar trebui sa aflam la ce suntem buni si la ce nu ne pricepem. Va propun pentru acest inceput o lista simpla care contine doua coloane puncte tari si puncte slabe. Ca sa va fie mai usor sa le puneti pe lista, ganditi-va de exemplu la ce spune lumea despre voi (colegi de munca, prieteni, familie) si ceea ce credeti voi insiva despre voi.
Acum vine partea interesanta. Numarati punctele tari si punctele slabe din lista si daca punctele slabe sunt de 1,5-2-3 ori mai multe decat punctele tari, nu aveti voie sa treceti la etapa urmatoare. Va trebui sa va ganditi bine si sa adaugati puncte tari pana cand lista are un oarecare echilibru. S-ar putea sa fie lucruri mici la care nu va ganditi des. Chiar daca in munca de zi cu zi nu organizati cine stie ce, ganditi-va la ultima vacanta cu familia pe care ati organizat-o cu succes. Sau chiar daca nu aveti dificultati de convingere a echipei, ganditi-va cum reusiti sa va convingeti copii sa isi faca temele sau sa nu stea prea mult pe calculator.
Acum ca lista are un oarecare echilibru, putem trece la etapa a doua. Am sa va adresez o intrebare. De pe care lista incepem sa “imbunatatim”? Daca incepeti cu punctele slabe, eu v-as sugera sa va opriti, sa respirati adanc si treceti la cealalta coloana. Metoda cea mai buna de a ne imbunatati nu este sa incercam sa ne “reparam” sau sa ne “petecim” ci de a ne maximiza punctele tari. Daca suntem buni in a discuta cu clientii, va trebui sa vedem ce putem face sa invatam mai mult despre nevoile si “psihologia” clientului, daca avem succese in a motiva echipa va trebui sa exploram noi posibilitati de motivare a celor cu care lucram. Astfel pentru fiecare punct tare va trebui sa veniti cu cel putin o cale de a-l maximiza.
Pentru punctele slabe va recomand sa va “fofilati”, adica sa le gestionati cu instrumente si solutii simple. Daca nu sunteti buni la adunat numere, folositi un calculator, nu va apucati sa studiati aritmetica, daca aveti probleme de convingere petreceti mai mult timp ascultandu-i pe cei din jur pentru a le intelege dorintele, nu cheltuiti bani pentru a va schimba garderoba pentru a arata mai convingator.
Acum ganditi-va la persoanele celebre, ca sunt din mediul de afaceri sau din show-business. Intrebati-va cati il judeca pe Donald Trump dupa frizura sa excentrica si cati il apreciaza pentru capacitatea sa de a lua decizii sub presiune. Sau care a fost media la fizica a Madonnei si cat ar conta in comparatie cu cariera ei muzicala. Fiind constienti de ceea ce facem bine, ne vom simti confortabil si cu “limitarile” noastre care vor fi eclipsate de impactul valorificarii punctelor tari.
Folosind aceasta metoda nu vom mai “lupta cu morile de vant” in ceea ce ne priveste si vom investi pe termen lung in ceea ce ne face deja sa fim performanti.